Är global solidaritet i ett oändligt universum möjligt?

VARNING för existentiella funderingar och frågor utan svar.

Året var 1968 och mänskligheten fick för första gången se ett foto av jorden. Det är snart 45 år sedan och fortfarande tycks det oerhört svårt att greppa dess storlek och uppbyggnad.

Något som ofta kommer på tal inom miljöfrågan är gemensamma resurser så som hav och luft. Men också hur nationers agerande påverkar nationer långt borta genom utsläpp och konsumtion.

De dolda och komplexa konsekvenserna av vårt agerande tycks göra det mycket svårt att förändra vårt beteende. Urtidsmänniskans solidaritet gällde stammen och har sedan dess utökats med tiden. Om man tar en titt på denna utveckling i proportion med mänskligheten är tiden av global solidaritet och förståelse för ett enormt jordklot nästintill obefintlig. Kan det vara så att vår hjärna inte är tillräckligt utvecklad för att vi på allvar skall se sambandet mellan vår omgivning och andra kontinenter?

Är det ens möjligt att känna ett ansvar för människor som du aldrig har träffat eller kommer att träffa? Är vår hjärna helt enkelt för banal för att nå en global solidaritet eller bryr vi oss helt enkelt inte?

Kan det vara så att miljöfrågan är en följd av vår outvecklade hjärna. För visst är det så, att det är svårt att förhålla sig till att kroppen består av atomer vars material kommer från ca 30 000 olika stjärnor och att oändligheten x oändligheten är oändligt, likaväl som mitt val av fondsparande påverkar någons tillvaro. Vi kanske helt enkelt är för dumma för att förstå och känna en global solidaritet? Behöver vi förstå konsekvenserna av våra handlingar för att ha möjlighet att känna solidaritet med andra? Självklart inte!

Detta är reflektioner och tankar som jag fick efter att lyssnat på Filosofiska rummet – I evighetens väntrum, ett samtal om det ofattbara

Vad är global solidaritet för dig?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s