Deodorant sant

Varning för genomsökning av självägda hygien-produkter.

De flesta deodoranter på marknaden idag har ingrediensen, aluminium(aluminium klorhydrat). Aluminiumet har som funktion att blockera porerna så att man inte svettas, alltså den används för sin antiperspiratoriska egenskaper. Genom svettning reguleras kroppstemeraturen och kroppen gör sig av med *toxiner, aluminiumet påverkar kroppens naturliga avgiftningssystem. När kroppen inte kan göra sig kvitt med dessa gifter lagras det i lymfkörtlarna, njurarna, levern och hjärnan. En del forskare menar att detta kan vara en orsak till ökad bröstcancer då: ” De flesta fall av bröstcancer har sitt ursprung just i denna övre del av bröstet. Kvinnor som använder den här produkten direkt efter rakning förhöjer då risken, eftersom de små sår som uppstår efter rakningen gör att de kemiska produkterna lättare tränger in i kroppen.” Andra menar också att man ser ett samband med Alzheimers sjukdom, då dessa patienter har aluminium lagrat i hjärnan.

Aluminium har ingen känd funktion i det biologiska system men man vet att halten gradvis ökar  i växter . Vid pH 5 och lägre förgiftas flera fiskarter och träd- och växtrötter skadas. Vi har dagligen kontakt med aluminium, då det är den näst vanligaste använda metallen efter stål. I Sverige får vuxna i sig cirka 5-13 milligram per dag. Mediciner, aluminiumfolie, kastruller, bakpulver m.m. är några av de orsakerna för exponering.

Aluminium i större mängder kan påverka nervsystemet och fortplantningssystemet. Människor med nedsatt njurfunktion är mer utsatta då deras avgiftningssystem inte är optimalt och halterna blir då högre i kroppen. Även spädbarn och yngre är troligen mer utsatta då deras nervsystem inte är färdigutvecklat.

För att undvika onödig exponering av aluminium kan du:

  • Välja en naturlig skadefri deodorant.
  • Förvara inte mat eller sura livsmedel (t.ex.juice, frukt) i aluminium täckta burkar/kastruller.
  • Undvika aluminium kärl, kaffekokare eller kastruller.

Personligen anser jag att exponeringen för aluminium är stor och jag därför kan välja bort den exponeringen jag kan t.ex. val av deo. Jag använder idag en en deo från Rosenserien, vilken jag gärna rekommenderar. Våra organ belastas dagligen av föroreningar och kemikalier, om du väljer bort det du kan, kan kroppen lättare tackla det du inte kan välja bort… Du kanske tänker, usch vad världen är hemsk. Du väljer om du vill vara en del av det.

Använder du dessa tillför du inte kemikalier i ditt lymfsystem. Finns att köpa på nätet eller hälsokost-butiker.

thai_deostift_56g_large

rosenserien-deo

* Toxiner – kemisk beteckning på ämnen som kan skada kroppen och cellers normala funktion.

Källor:

naturvalg.no

http://www.vitaviva-info.com/sv/content/view/full/1487

http://www.gu.ekol.lu.se/BIOR52/Tillampade_uppdrag_2004/Aluminium_klorhydrat_i_deodorant-antiperspirant-Ekotoxikol.pdf

http://www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Metaller/Aluminium/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s