Hormonstörande kemikalier & tidig pubertet

Detta inlägg är ett gammalt inlägg från min förra blogg, dock är ämnet aktuellt.

EU håller just nu på att bedöma vad som är hormonstörande kemikalier.

Härom dagen släppte även WHO en rapport och bekräftar att våra folksjukdomar har koppling till kemikalier.

______________________________________________________________________________________________


Du som har valt att leva i din lilla bubbla och inte vill att ditt medvetna ska få vetskap om verkligheten , bör inte läsa detta inlägg. 

År 2003 skedde något som aldrig tidigare hänt. Den danska gosskören fick ställa in sin årliga höjdpunkt, turnéresan till USA. Det kan låta som något av en bagatell men faktum är att det aldrig hänt sedan sångskolans start, 1924. Turnén ställdes in eftersom det var svårt att finna sopraner pga pojkarnas tidiga pubertet. Besvikelsen var stor med tanke på att pojkarna hade handplockats vid åtta års ålder, för att träna tills de når tonåren. Nu när de hade nått tonåren hade sopranerna blivit tenorer och hela turnén fick avlysas.

Historien glömdes bort, enda tills en dansk specialistläkare upptäckte händelsen på nytt. Den styrkte det han och hans kollegor alltmer uppmärksammat i sitt arbete, allt fler barn når puberteten i tidig ålder. Läkaren vars namn är Niels E. Skakkebæk, beslöt tillsammans med sina kollegor att undersöka om det fanns något sammanhang mellan deras egna patienter och gosskören. Teamet började bedriva forskning på det danska Rigshospitalet i Köpenhamn.

Sedan 1997 kände man till att amerikanska forskare hade alarmerat om drastiska fall i åldersskalan. Var detta även på väg att ske i Europa? Anders Juul, Skakkebæks efterträdare var van att se tidig pubertet som ett typiskt amerikanskt problem som resultat av: övervikt, brist på motion och hormonbehandlat kött m.m. Den senaste danska forskningen (1991) hade inte visat några tecken på förändringar men för att kartlägga utvecklingen startades en ny forskning.

De senaste två århundradena har genomsnittsåldern för pubertet förändrats i Väst-världen. På 1700-talet i Tyskland var genomsnittsåldern 18 år för det manliga könet. Från mitten av 1800-talet till 1900-talet sjönk genomsnittsåldern för första menstruation i USA och Nord Europa från 17 år till 14 år. Vilket har en logisk förklaring. Under denna period förbättrades allmänhälsan. När människor är sunda, friska och inte längre undernärda leder det till att människorna förändras. Från 50-talet avstannade den sluttande kurvan

Tanner_scale-female1950 skapades Tannerskalan, ett system för att mäta pubertetens olika faser och systemet användes i hela världen. Bröstutvecklingen (som anses vara första stadiet) skedde runt 11,5 års ålder. Testikelvolymen (som anses vara första stadiet för män) skedde runt 11,2 års ålder. 1997 publicerades en amerikansk studie som indikerade en plötslig förändring i flickornas bröstutveckling. 17 000 flickor uppvisade den låga genomsnitts åldern 9,7 år och bland afroamerikaner var åldern ännu lägre, 8 år.

Studien blev senare bedömd som mindre korrekt eftersom många av flickorna var överviktiga och själva sökt vård och därför inte var rättvis representant för den generella gruppen flickor. Dock  år 2002 visade ytterligare en studie liknande resultat. Bröstutvecklingen skedde en till två år tidigare än Tanner kartlagt (Tanner 11,5 år).

De danska läkarteamet fann sina och de internationella studierna oerhört chockerande. Läkarna använde sig av sångskolans arkiv för att bedriva ytterligare studier, man kartlade även de danska flickornas hormonutveckling. Det var tydliga förändringar av båda könens utveckling. Resultaten publicerades 2009 och var enastående i sitt slag i Västeuropa. Bröstutvecklingen hade förändrats från : år 1991 runt 10,8 års ålder till år 2006 runt 9,8 års ålder. Pubertetsåldern för pojkar hade sjunkit med 3,5 månader. Även liknande information fick man från resten av världen t.ex. Kina där lägsta ålder för bröstutveckling var 9,2 år.

Vad innebär detta för unga flickor och pojkar?

Tidigare inträffade det sexuella och det psykologiska mognandet tätt efter varandra. När dessa sker med större mellanrum, blir även det ett större mellanrum mellan det fysiska och psykiska mognandet, vilket medför dramatiska förändringar. Barn blir sexuellt mogna innan de kan hantera det psykiskt. Barn kan bli lättare utsatta för sexuellt missbruk, opassande sexuella aktiviteter, könssjukdomar och tonårsgraviditet. Studier har även visat att ungdomar som kommer i tidig pubertet i större grad är involverade i missbruk och brott. Förhöjda nivåer av hormoner påverkar aggressiviteten och den mentala hälsan.

Det är inte endast den mentala hälsan som påverkas utan även den fysiska hälsan. Tidig pubertet innebär längre exponering av hormoner. Vilket i sin tur kan kopplas med cancerformer som stimuleras av hormoner: bröstcancer, livmoderhalscancer och prostatacancer.

Vad är orsakerna till denna tidiga pubertet?

Forskarna är eniga, detta går för fort för att vara genetiskt. I denna stund finns det inte tillräckliga bevis men man tror sig ha två huvudorsaker, fetma och kemikalier.

När kroppen når en viss vikt startar kroppens produktion av hormonet Leptin. Leptin in sin tur stimulerar puberteten via hypofysen. Man har sett klara samband med pojkars vikt innan sju års ålder och tidig pubertet. Dock är övervikt inte den enda orsaken. I den danska studien var det ingen skillnad på BMI av de flickor som nådde puberteten tidigt eller sent. Många forskare menar att det beror på vår dagliga exponering av kemikalier. Man ser tydliga förändringar, speciellt i industriländer. Kemikalier vi dagligen utsätts för påverkar våra hormoner, detta vet forskarna med all säkerhet. Varav det har skapats förbud och ständigt utarbetas nya.

Mycket av kemikalierna lagras i våra kroppar, då vi inte har utvecklade organ till dessa relativt nya kemikalier. Gifter och kemikalier lagras i fett, hud och bindväv samt andra organ. Även i blodprov och urinprov finner man kemikalier, till och med i navelsträngsblod…

Artiklar samt källor:

Sydsvenskan Behå i fyran och string i femman

 INTELLIGENT LIFE Magazine Puberty Blues

Tannerskalan

Tidning – Aftenposten Innsikt nr 8 2010 sept

Föreläsning – Sara Chacko, Supermat

YouTube-spellista från Naturskyddsföreningen “Rädda mannen”

Illustrerad Vetenskap Färre pojkar föds

Naturskyddsföreningens rapport “Rädda mannen”

P1-morgon “Kemikalierna som stör hormonerna finns överallt”

forskning.se Ny WHO-rapport: Kemikalier bakom flera folksjukdomar

*så klart att bilden jag hittade hade rosa bakgrund, suck

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s