Dagens genus – internationella kvinnodagen

Igår åkte vi buss till Oxford och när jag skulle släcka lampan ovanför mig såg jag ett piktogram på en av knapparna. Symbolen föreställde en kvinna. Det tog mig ett bra tag innan jag insåg vad det var. Kvinnan symboliserar i detta fall, betjäning i bussen ex. försäljning av dricka. Sen slog det mig att jag sett denna symbolen tidigare på andra bussar. Tankegångarna gick vidare och jag funderade på vad jag hade tänkt om det istället hade varit en man på knappen. Jag hade nog trott att det skulle föreställa busschauffören. Sedan försökte jag komma på en alternativ symbol för att förmedla samma tjänst…vilket var allt annat än lätt.

Stunder som denna blir jag pinsamt medveten om hur jag påverkats av strukturerna. Idag är det internationella kvinnodagen, jag är hoppfull trots allt. Det kommer bli en förändring, steg för steg!

Emelie skrev en fin text förra året på vår kvinnodag, läs den gärna.

genus_piktogram

Advertisements

2 responses

  1. På knappen för betjäning kan man ju ha en mugg, eller kanske en kniv och gaffel. Om det nu skulle finnas en knapp för att man vill tala med chauffören så kan man ha t.ex. en ratt 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s